Ελιξίρια ζωής στην κουζίνα σου: Δέκα από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη ΣΥΝ Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Ελιξίρια ζωής στην κουζίνα σου: Δέκα από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη
Είτε έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία, είτε στέκονται αγέρωχες απέναντι από τον καρκίνο, οι παρακάτω δέκα τροφές είναι αποδεδειγμένα από τις πιο υγιεινές που θα βρεις στην κουζίνα σου. Κράτα σημειώσεις.
Μπρόκολο
Αν θέλεις μάλιστα, μπορείς να στύψεις φρέσκο λεμόνι για γεύση και για επιπλέον ποσότητα βιταμίνης C.
Σπανάκι
Κάτι ήξερε ο Ποπάυ...
Φασόλια
Άσε που είναι ιδιαίτερα οικονομικά (ναι, σε καιρούς κρίσης και αυτό μετράει).
Αβοκάντο
Πρόσθεσέ το στη σαλάτα σου και ή σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάλ'την στο κοτόπουλο ή στα ζυμαρικά σου.
Σολωμός
Προτίμησε τον καπνιστό σολωμό.
Λεμόνι
Η υπερκατανάλωσή του πάντως μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα οδοντικής φύσεως, με πιο συχνό αυτό της τερηδόνας.
Κρεμμύδι
Τip: Αν υποφέρεις από ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, βράσε 6-7 γραμμάρια κρεμμυδιού και ρίξ'το σε λίγο νερό. Θα νιώσεις αμέσως ανακούφιση.
Καρύδια
Να θυμάσαι ότι το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.
Σκόρδο
Δοκίμασε να βάλεις 6-7 σκελίδες σκόρδου μέσα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου και να τις ψήσεις στο φούρνο για περίπου 40'. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει.
Η λίστα δε σταματάει εδώ. Τροφές όπως τα μήλα, το ρόδι, η βρώμη, οι αγκινάρες τα μπαχαρικά, τα "παχιά ψάρια" και η γλυκοπατάτα είναι μεταξύ αυτών που πρέπει -αν δεν το κάνεις ήδη- να εντάξεις στη διατροφή σου.
Πηγές: iatronet.gr, fitnessmagazine.com
Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.
Ενίσχυση της αντοχής
Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Μείωση της χοληστερίνης
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.
Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Άλλες ιδιότητες
Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα