Chaviaras Kyriacos - Χαβιαρας Κυριακος

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ελιξίρια ζωής στην κουζίνα σου: Δέκα από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη ΣΥΝ Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Ελιξίρια ζωής στην κουζίνα σου: Δέκα από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη





Είτε έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία, είτε στέκονται αγέρωχες απέναντι από τον καρκίνο, οι παρακάτω δέκα τροφές είναι αποδεδειγμένα από τις πιο υγιεινές που θα βρεις στην κουζίνα σου. Κράτα σημειώσεις.
Μπρόκολο
Το έντονο πράσινο χρώμα του μπρόκολου είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Εκτός του ότι περιέχει σε γενναιόδωρες ποσότητες βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, το μπρόκολο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Προστατεύει το στομάχι σου, ωφελεί τα μάτια σου ενώ ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σου.Προσοχή! Μην το παραβράσεις γιατί χάνει έως και το 66% των θρεπτικών του συστατικών.
Αν θέλεις μάλιστα, μπορείς να στύψεις φρέσκο λεμόνι για γεύση και για επιπλέον ποσότητα βιταμίνης C.
Σπανάκι
Ο πράσινος αυτός θησαυρός της φύσης μπορεί να μην έχει και την καλύτερη γεύση για πολλούς, όμως η θρεπτική του αξία τον φέρνει στις κορυφαίες τροφές του πλανήτη. Το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα, βοηθάει στην καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων, ενώ είναι μια τροφή πλούσια σε σίδηρο.
Κάτι ήξερε ο Ποπάυ...
Φασόλια
Νόστιμα, θρεπτικά και με μπόλικες μαγειρικές εκδοχές, τα φασόλια πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής. Bοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σακχαρό σου, είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες. Να σκεφτείς ότι περίπου μισή κούπα φασόλια προσφέρει στον οργανισμό μας 7 γραμμάρια πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30 γραμμάρια κοτόπουλου, ψαριού ή κρέατος. Ακόμη μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Άσε που είναι ιδιαίτερα οικονομικά (ναι, σε καιρούς κρίσης και αυτό μετράει).
Αβοκάντο
Το δροσερό αβοκάντο είναι πλούσιο σε ολεϊκό οξύ, ένα μη κορεσμένο λίπος, το οποίο βοηθάει στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα της ΗDL. Ακόμη, συμβάλλει στη διατήρηση της (καλής) όρασή σου, αλλά και στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Tο αβοκάντο κάνει τα μαγικά του και στο δέρμα σου, καθώς αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα συμβάλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του.
Πρόσθεσέ το στη σαλάτα σου και ή σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάλ'την στο κοτόπουλο ή στα ζυμαρικά σου.
Σολωμός
Ο σολωμός έχει την πολύτιμη ικανότητα να προλαμβάνει τις συνέπειες της γήρανσης των κυττάρων. Όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, περιέχει λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο και την καρδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία, όπου η βάση της διατροφής του πληθυσμού είναι η κατανάλωση ψαριών, έδειξαν ότι οι Ιάπωνες είναι λιγότερο επιρρεπείς στις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
Προτίμησε τον καπνιστό σολωμό.
Λεμόνι
Είτε στυμμένο σε χυμό, είτε όχι , το λεμόνι συμβάλλει στο να διατηρούμε την καλή υγεία μας. 'Εχουμε και λέμε: ο κίτρινος αυτός καρπός όχι μόνο έχει διουρητική δράση και ξεχωρίζει για τις αντισηπτικές ιδιότητές του, αλλά είναι και αποτελεσματικό σε φλεγμονές του στόματος και της γλώσσας, πληγές και τσιμπήματα εντόμων. Ακόμη, επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα ούλα. Βοηθάει στην πρόληψη και τη βελτίωση των ασθματικών κρίσεων. Αποτρέπει τον καταρράκτη. Είναι αντιπυρετικό και αντιμικροβιακό. Θες κι άλλα; Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας.
Η υπερκατανάλωσή του πάντως μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα οδοντικής φύσεως, με πιο συχνό αυτό της τερηδόνας.
Κρεμμύδι
Το φρέσκο κομμένο κρεμμύδι προσδίδει το μέγιστο της φυτοπροστατευτικής του δράσης ενάντια στον καρκίνο, ενώ επιδρά στη μείωση σακχάρου στο αίμα. Είναι ευεργετικό για την γαστρεντερική υγεία, δρα ενάντια στην τριχόπτωση ενώ ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η δράση του ενάντια στην τριχόπτωση αλλά και η ενίσχυση της υγείας των δοντιών σου. Ναι, όλα αυτά από το κρεμμυδάκι που το χειρότερο που μπορεί να σου κάνει, είναι να δακρύσεις.
Τip: Αν υποφέρεις από ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, βράσε 6-7 γραμμάρια κρεμμυδιού και ρίξ'το σε λίγο νερό. Θα νιώσεις αμέσως ανακούφιση.
Καρύδια
Πρόσθεσέ τα στη σαλάτα, το γλυκό σου, στο γιαούρτι σου, ακόμη και στο φρούτο σου. Τα καρύδια, μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση ενώ χάρη στη μελατονίνη που περιέχουν, είναι γνωστά ως "ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά", ενώ σε βοηθούν να κοιμάσαι σαν πουλάκι! Ακόμη, η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια, προστατεύει από τις πέτρες στη χολή ενώ φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και των ωοθηκών.
Να θυμάσαι ότι το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.
Σκόρδο
Το σκόρδο προκαλεί ακραία συναισθήματα: Είτε το μισείς, είτε το αγαπάς. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις καλό είναι να μάθεις ότι το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για την καταπολέμηση των μολύνσεων και της υπέρτασης. Ακόμη, το σκόρδο έχει συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στο στομάχι και το παχύ έντερο.
Δοκίμασε να βάλεις 6-7 σκελίδες σκόρδου μέσα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου και να τις ψήσεις στο φούρνο για περίπου 40'. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει.
Η λίστα δε σταματάει εδώ. Τροφές όπως τα μήλα, το ρόδι, η βρώμη, οι αγκινάρες τα μπαχαρικά, τα "παχιά ψάρια" και η γλυκοπατάτα είναι μεταξύ αυτών που πρέπει -αν δεν το κάνεις ήδη- να εντάξεις στη διατροφή σου.

Πηγές: iatronet.gr, fitnessmagazine.com



Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.




Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.
Ενίσχυση της αντοχής
Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Μείωση της χοληστερίνης
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.
Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Άλλες ιδιότητες
Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.



 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα