Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου
Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου
“Έκκληση” -απειλή στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να μην πάρουν μέρος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνει εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας τις εταιρείες και τις σχετικές χώρες με αποκλεισμό από τα ενεργειακά έργα στην Τουρκία.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες σχετικά με οικόπεδα στη δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» στο πλαίσιο «του δεύτερο διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα, όπως και οι Ελληνοκύπριοι, επί των φυσικών πηγών που βρίσκονται στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας του νησιού.
Η παράβλεψη της πραγματικότητας αυτής και η συνέχιση των μονομερών και προκλητικών δραστηριοτήτων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζονται επίσης τα εξής:
«Επανειλημμένως έχουν υπογραμμιστεί οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από τη δραστηριότητα διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις εν λόγω αμφισβητούμενες περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι.
Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός και επαναληφθεί επανειλημμένως εκ μέρους του υπουργείου μας, οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θα περιληφθούν στα ενεργειακά έργα της Τουρκίας.
Για τον λόγο αυτόν, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίων να κινηθούν με σωφροσύνη, ιδιαίτερα να μην προχωρήσουν σε δραστηριότητες στις θαλάσσιες αυτές περιοχές που είναι αμφισβητούμενες από πλευράς Κυπριακού ζητήματος και να αποχωρήσουν από τον εν λόγω διαγωνισμό».
Έκκληση” -απειλή στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να μην πάρουν μέρος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνει εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας τις εταιρείες και τις σχετικές χώρες με αποκλεισμό από τα ενεργειακά έργα στην Τουρκία.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες σχετικά με οικόπεδα στη δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» στο πλαίσιο «του δεύτερο διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα, όπως και οι Ελληνοκύπριοι, επί των φυσικών πηγών που βρίσκονται στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας του νησιού. Η παράβλεψη της πραγματικότητας αυτής και η συνέχιση των μονομερών και προκλητικών δραστηριοτήτων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζονται επίσης τα εξής:
«Επανειλημμένως έχουν υπογραμμιστεί οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από τη δραστηριότητα διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις εν λόγω αμφισβητούμενες περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός και επαναληφθεί επανειλημμένως εκ μέρους του υπουργείου μας, οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θα περιληφθούν στα ενεργειακά έργα της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτόν, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίων να κινηθούν με σωφροσύνη, ιδιαίτερα να μην προχωρήσουν σε δραστηριότητες στις θαλάσσιες αυτές περιοχές που είναι αμφισβητούμενες από πλευράς Κυπριακού ζητήματος και να αποχωρήσουν από τον εν λόγω διαγωνισμό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρώσοι, Γάλλοι και Κορεάτες σε τέσσερα "οικόπεδα" της Κύπρου για το φυσικό αέριο
Ρώσοι, Γάλλοι και Κορεάτες σε τέσσερα "οικόπεδα" της Κύπρου για το φυσικό αέριο
Tην καταρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα δύο οικόπεδα παραχωρούνται σε κοινοπραξίες στη γαλλική Total με ρωσική συμμετοχή και δύο οικόπεδα στην Ιταλική κοινοπραξία Eni με συμμετοχή της κορεατικής KoGas.
Πρόκειται για τα τέσσερα πιο δημοφιλή, μη διαφιλονικούμενα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11.
Διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια αρχίζουν σύντομα με τις κοινοπραξίες ENI, Cogas, Total - Novatec και GP Global Resources και Total.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια έχουμε αποφασίσει να εγκρίνουμε την κατ’ αρχήν άδεια και εννοείται να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τα οικόπεδα 2 και 3 με την κοινοπραξία των εταιριών ΕΝΙ, η οποία είναι ιταλικής προσέλευσης και της Cogas από την Νότιο Κορέα». Σε ότι αφορά το οικόπεδο 9, είπε, «να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Total E&P Activities η οποία είναι σε σύμπραξη με τη Novatec και την GP Global Resources». Συμπλήρωσε τέλος ότι «σε ότι αφορά το οικόπεδο 11 με την εταιρεία Total».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του 2013.
«Στη βάση και των κριτηρίων που έχουμε εξαγγείλει και των εκθέσεων και των μελετών έχει αποφασίσει να εγκρίνει την κατ’ αρχήν χορήγηση άδειας – λαμβάνοντας τους όρους διαπραγμάτευσης που αναφέρονται στους βασικούς άξονες διαπραγμάτευσης όπως καταγράφονται και στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής – για τέσσερα τεμάχια που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11.
Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι «ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτά τα τέσσερα τεμάχια πρώτα απ’ όλα είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας δοθέντων των συνεργιών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής εγγύτητας και συνέχειας αυτών των τεμαχίων με το τεμάχιο 12 όπου ανευρεθήκαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι «για να συμβάλλει σε μια συνετή και αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας». Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μόνο για τα τέσσερα αυτά τεμάχια ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είναι διεθνής πρακτική να γίνεται η αδειοδότηση σταδιακά.
Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση για τα υπόλοιπα τεμάχια συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι σε όλους τους αιτητές θα αποσταλεί επιστολή για το κατά πόσο επιθυμούν ανανέωση της άδειας τους για ακόμη 190 ημέρες. Πρόσθεσε ότι το χρονικό περιθώριο των αιτήσεων λήγει στις 17 Νοεμβρίου και υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης των εταιρειών δέκα ημέρες πριν τη λήξη του.
«Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης», είπε.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει η επόμενη διερευνητική εξόρυξη ο Υπουργός είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης». Την ίδια ώρα όμως, υπενθύμισε ότι από το Φεβρουάριο έχει δημοσιευθεί το πρότυπο συμβόλαιο, το οποίο όπως ανέφερε, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.
«Είχαμε πει τότε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο πρότυπο συμβολαίου γιατί σήμερα αποκτήσαμε εμπειρία, άρα η βάση του συμβολαίου θα είναι αυτό», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη «από μια άποψη βοηθά περισσότερο να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις».
Αναμένεται, είπε, «οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το 2013».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδότησης οι διαπραγματεύσεις είχαν διαρκέσει περίπου 8 μήνες, προσθέτοντας ότι «τότε βεβαίως, ήταν πολύ διαφορετικά τα δεδομένα και οι συνθήκες και ενδεχομένως τώρα να είναι πιο σύντομα».
Οσον αφορά στην έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, είπε ότι «αυτό θα καθοριστεί από το συμβόλαιο», υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι η ερευνητική γεώτρηση της Noble ξεκίνησε εν τέλει πιο γρήγορα απ’ ότι προνοούσε το συμβόλαιο.
Αρα, σημείωσε, «θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, νέες εξορύξεις στα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ουσιαστικά «η οικονομική πρόταση αποτελείται από δύο μέρη, το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη, δηλαδή το ποσοστό το οποίο μετά τα ανακτήσιμα έξοδα θα πηγαίνει στο κράτος, που συνήθως κυμαίνεται σε ψηλά ποσοστά, προσεγγίζει ενδεχομένως και το 70%», προσθέτοντας ότι «το δεύτερο ήταν οι προτάσεις για τα δικαιώματα υπογραφής».
Δηλαδή, διευκρίνισε, με την υπογραφή των συμβολαίων, οι κοινοπραξίες που θα εξασφαλίσουν την άδεια για εξόρυξη θα καταβάλλουν αυτό που λέγεται «signature bonus», μπόνους υπογραφών, όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτά είναι τα έσοδα 200 εκ. ευρώ για τα οποία έγινε αναφορά στις προτάσεις της κυβέρνησης (για την ανάπτυξη).
Αυτό υπολογίστηκε γενικά, είπε, με κάποιους μέτριους υπολογισμούς, λέγοντας ότι τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Εκείνο που έχει σημασία, είπε, είναι ότι με αυτή την απόφαση ανοίγουν κάποιες μεγάλες προοπτικές, πρώτα και κύρια και για την οικονομία της Κύπρου και για το ρόλο που διαδραματίζει ως ένας νέος σημαντικός ενεργειακός παίκτης και στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Αντιλαμβάνεστε το πόση σημασία έχει για την οικονομία μας η υπογραφή συμβολαίου με σημαντικές κοινοπραξίες που έχουν μεγάλη δραστηριότητα διεθνώς στα θέματα υδρογονανθράκων και πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλλεται για την οικονομία της Κύπρου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με την υπογραφή συμβολαίου ξεκινούν σημαντικά έργα στην Κύπρο και σημαντικές επενδύσεις, όπως παράλληλα σημαίνει και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας».
"Μεγαλύτερο το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Κύπρο". Τι ψάχνει στο οικόπεδο 12 η Νoble Energy
Μεγαλύτερο από τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο οικόπεδο 12 της Κύπρου.
Ο επικεφαλής της Noble Κύπρου Τζόν Τόμιτς υποστήριξε ότι η Noble θα ψάξει και για πετρέλαιο αν και η πιθανότητα να βρεθεί σημαντικό κοίτασμα είναι “μικρή αλλά όχι μηδενική”.
Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την εξαγγελία του πρώτου συνεδρίου "Eastern Mediterranean Gas Conference" που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 26 με 28 Μαρτίου 2013, ο κ. Τόμιτς είπε ότι η γεώτρηση επιβεβαίωσης (appraisal well), στο οικόπεδο 12 αναμένεται να γίνει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2013, αναλόγως της διαθεσιμότητας εξειδικευμένου γεωτρύπανου.
Παράλληλα, όπως είπε, βασικό κομμάτι της στρατηγικής είναι η διαπραγμάτευση με τη κυπριακή Κυβέρνηση για ένα τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τόμιτς, το βασικό σενάριο προνοεί την δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού με μία μονάδα αερίου και ικανότητα παραγωγής περίπου 5 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από το οικόπεδο 12.
"Αυτό που είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την Noble είναι το ότι αυτό το τερματικό θα μπορεί να επεκταθεί προκειμένου να εξυπηρετήσει πρόσθετες ποσότητες οι οποίες μπορεί να ανακαλυφθούν σε άλλα τεμάχια.
Έτσι θα είναι ένα ανοικτό τερματικό και το αέριο μπορεί να προέρχεται είτε από το οικόπεδο 12, αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε επιπρόσθετες ποσότητες, ή από άλλους διαχειριστές (operators) στην Κύπρο ή μπορεί ακόμη να υπάρξει αέριο που προέρχεται συν τω χρόνω από το Ισραήλ", είπε.
Επανέλαβε ότι στους σχεδιασμούς της εταιρείας περιλαμβάνεται ως επιλογή και η δημιουργία πλωτού τερματικού αποθήκευσης που θα βρίσκεται πάνω από τα οικόπεδα μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Ισραήλ με ταυτόχρονη ύπαρξη αγωγών μεταφοράς του αερίου στην ξηρά. Ο κ. Τόμιτς ανέφερε ότι πέραν των 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στο οικόπεδο 12 "νομίζουμε ότι δυνητικά να υπάρχουν πολύ περισσότερα και θα κυνηγήσουμε πρόσθετες γεωτρήσεις, αλλά και θα ψάξουμε και για πετρέλαιο".
"Δεν έχουμε μέχρι στιγμής βρει πετρέλαιο στην Λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά γεωλογικά δεν υπάρχει λόγος να μην εξευρεθεί πετρέλαιο. Είναι ζήτημα πού, πόσο και σε ποιο βάθος", πρόσθεσε. Σε ερώτηση για τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, ο κ. Τόμιτς είπε ότι "οι πιθανότητες είναι μεν μικρές, αλλά δεν είναι μηδενικές", προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι η εξερεύνηση για πετρέλαιο να είναι "εμπορικά εφικτή". Πρόσθεσε ότι η Noble θα προχωρήσει σε έρευνες εντοπισμού πετρελαίου στο Ισραήλ.
Αέριο ζητά η Ρωσία για το δάνειο στη Κύπρο
Πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου, φαίνεται να ζητά η Μόσχα για να παραχωρήσει το δάνειο, το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι έχει ζητήσει η Λευκωσία.
Τη θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», έθεσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δούμα, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Μόσχα με τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γεμελιάνοφ είπε στον κ. Λιλλήκα: «θα θέλαμε να δούμε μιαν αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας».
Ο Ρώσος βουλευτής εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η υπόθεση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι. «Θα συμβάλουμε, ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρησή του, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας.
Ετικέτες ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα